In Wired am citit saptamina trecuta ca firma CardSystem Solutions, care a fost in anul 2004 victima unui atac informatic, va da in judecata firma de audit Sawas.

Motivul este ca firma de audit certificase cu 3 luni in urma procesatorul de carduri conform standardului CISP (Cardholder Information Security Program), precursor al actualului standard PCI DSS. Rezultatul acestui atac a fost furtul a 263000 de informatii despre carduri si compromiterea a altor 40 de milioane de carduri. Modalitatea in care a decurs atacul contravenea susnumitul standard. Pentru cei care nu stiu, standardul PCI DSS. este un standard de securitate IT impus de firmele de carduri de credit, gen Visa, Mastercard, procesatorilor de tranzactii si bancilor. Aceasta disputa legala, oricum se va termina, scoate la lumina anumite aspecte trecute cu vederea de tot sistemul creat in jurul certificarilor si acreditarilor. Primul comentariu al articolului din wired este:

As a former IT Auditor, I can tell you this with certainty: even the most skilled, detail-oriented IT Security Professional can only report what his or her manager will let him or her report. I audited Fortune 500 companies and there were always gaping holes in their IT security. I always reported them. But, in an attempt to keep future business, my management demanded that I remove many findings from my reports. Even though I refused to sign those reports, I bet I could still be held liable. I lost my job for being insubordinate. Watch for more of this in the future.

.

Comentariul imi aduce aminte de experienta mea de auditor, cind am intilnit situatii asemanatoare – frustrante si care deformeaza insasi scopul auditului, de orice fel ar fi el. Credeam ca se intampla asa doar la case mari dar, discutind acum ceva timp cu directorul departamentului de certificare al unei firme de securitate din Romania, am auzit ca aceleasi probleme sint si in sistemul romanesc. Rapoartele sint aranjate pentru a nu pierde clientul – desi clientul pierde mult mai mult tot negociind finding-urile unui audit.

Va schimba acest proces ceva? Nu cred ca va aduce schimbari imediate, dar sper ca va schimba treptat gradul de responsabilitate al clientilor si va obliga firmele de audit sa fie mai interesate de acuraterea muncii lor decit de pastrarea portofoliului de clienti. Este o aberatie sa platesti ca sa afli ce nu e in regula pentru ca pe urma, in loc sa treci la remedieri, sa incerci sa faci din armasar tintar in orice forma poti.

Articolul original poate fi citit aici.

Ce parere aveti voi? Ati avut experiente similare?

Anunțuri